Nietolerancja na gluten jest bardzo poważnym schorzeniem, który wywołuje w organizmie człowieka prawdziwą rewolucję. Ignorowanie tego problemu przez dłuższy czas może wpłynąć na rozwój choroby, jaką jest celiakia. W związku z tym, że co roku diagnozuje się coraz więcej osób z nietolerancją, wiele lokali decyduje się na wprowadzenie opcji, jaką jest jedzenie bezglutenowe na wynos. Jak wygląda przykładowe menu i czy jest to znacznie droższa opcja?
Jedzenie bezglutenowe na wynos – jakich składników w diecie unikać?
Decydując się na zamówienie jedzenia na wynos przy nietolerancji, warto zwrócić uwagę, czy nie ma w nim składników, których należy unikać. Mowa przede wszystkim o zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Spora część dostępnych na rynku produktów zawiera śladowe ilości glutenu, które spożywane regularnie mogą mieć fatalny wpływ na organizm. Dlatego osoby z tą przypadłością powinny zwracać szczególną uwagę na oznaczenia przy produktach na półkach sklepowych lub w menu restauracji. Bezpieczne dla nich opcje bezglutenowe oznaczone są zielonym znaczkiem, w którym znajduje się przekreślony kłos zboża. To znak, że produkt lub potrawa będą bezpieczne dla alergika.
Jak wybierać jedzenie bezglutenowe na wynos?
Podstawową kwestią w przypadku nietolerancji na gluten jest poznanie swojego wroga. Dobrze jest dowiedzieć się, jakich produktów pod żadnym pozorem nie powinno się spożywać, a które są wskazane. Zamiast pszenicznych makaronów lub niektórych kaszy można sięgnąć po ryż – biały lub brązowy – zależnie od własnych upodobań. Jeżeli zamawiasz często śniadania na wynos do biura, zamiast müsli, czy płatków owsianych, wybierz dania z płatkami ryżowymi lub tapioką. Szczególnie ta ostatnia propozycja staje się coraz popularniejsza ze względu na swój unikalny smak. Poznanie możliwości i ograniczeń w zakresie komponowania jadłospisu ułatwi Ci zamawianie jedzenia. Z biegiem czasu oznaczenia dań bezglutenowych przestaną być potrzebne podczas codziennych decyzji.

Czy cena posiłków bezglutenowych jest wyższa?
Jedzenie bezglutenowe na wynos w zależności od lokalu, w którym składasz zamówienie, kosztuje tyle samo, co pozostałe posiłki. W związku z tym, że coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju przypadłości związane z alergiami pokarmowymi, cennik nie jest zmieniany dla takich dań.
Co można zamówić z klasycznego menu, wybierając jedzenie bezglutenowe na wynos?
Dla osób uczulonych na gluten doskonałe będą kuchnia japońska, chińska, tajska. Opierają się one na ryżu, surówkach i mięsie lub rybach. Klasyczna polska kuchnia również daje wiele możliwości: zupy, ziemniaki, mięsa. W przypadku różnego rodzaju kotletów warto jednak zwrócić uwagę, czy nie mają one panierki, w której mogłaby znajdować się mąka pszenna lub bułka tarta. Lepiej decydować się na mięsa w sosie własnym. Ostrożność warto zachować także przy deserach – niestety większość klasycznych ciast nie będzie możliwa do zamówienia. Na szczęście w tym obszarze sporo restauracji serwuje musy owocowe, które może jeść każdy.